Stratégiaalkotás, innovációpolitika Nemzetközi tevékenység Kaleidoszkóp Innovációs szolgáltatások
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Az Európai Űrügynökség és Magyarország közötti együttműködési megállapodás meghosszabbítása
Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) teljes jogú tagjává válásáig Magyarország aláírta a jelenlegi együttműködés meghosszabbítását jelentő szerződést október 17-én. Az ünnepélyes aláírásra az ESA párizsi székházában került sor, Jean-Jacques Dordain főigazgató, és Horvai Ferenc vezető tanácsos, az NFM Magyar Űrkutatási Iroda munkatársa között.

Az eseményen részt vett Karlheinz Kreuzberg Főigazgatói Kabinet igazgatója, Frédéric Nordlund a Főigazgatói Kabinet Nemzetközi Főosztályának vezetője, Anabelle Fonseca-Colomb a nemzetközi osztály részéről, Cathérine Boudin a Jogi Igazgatóság munkatársa, illetve Szántó Szilvia Tudományos és Technológiai szakdiplomata a párizsi magyar nagykövetség részéről.

A meghosszabbított együttműködési megállapodás (PECS) a csatlakozási tárgyalások idejére, de legkésőbb 2015. november 5-ig ad jogi keretet Magyarországnak az ügynökség munkájának követésére, programokban való részvételre.

A csatlakozási tárgyalások megkezdésére a Magyar kormány megadta a felhatalmazást (1391/2013. (VII. 2.) Korm. határozata Magyarországnak az Európai Űrügynökséghez (ESA) való csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdéséről), így elindulhatnak a szakértői egyeztetések, illetve az űriparban érdekelt cégek érdeklődése is megindult a magyar űrkutatás és űripar felé. A magyar űrszektor már eddig is komoly sikereket tudott felmutatni, a csatlakozással várhatóan további fellendülés várható.

Magyarország a régióból élen járt az űrkutatási együttműködések kiszélesítésében, elsőként írta alá a régió országai közül az együttműködési megállapodást az ESA-val, 2001-ben megalakuló PECS (Plan for European Cooperating States) programban Magyarország elsőként lép be 2003-ban. A csatlakozás helyett végül 2008-ban a társult tagság meghosszabbítására került sor 2013-ig. Eközben Csehország, Románia, illetve Lengyelország is tagjává vált az ESA-nak, ami az adott tagállam űriparága számára nagy lehetőséget jelent: a tagdíj közel 90 %-a közvetlenül a tagország gazdaságába áramlik vissza, ráadásul a magasan képzett, tehetséges szakemberek otthon-tartásában is fontos szerepe van, és nem utolsó sorban az űrkutatás kapcsán az egész high-tech ipar területén generál ipari megrendeléseket.

Jean-Jacques Dordain és Horvai Ferenc
Jean-Jacques Dordain és Horvai Ferenc

Az ESA párizsi székházában
Az ESA párizsi székházában

Szántó Szilvia TéT attasé
Párizs

Utolsó módosítás: 2014. november 12.
NEMZETKÖZI KFI INFORMÁCIÓK
 
Jogszabályok
2012. július 24.
Bővebben...
Honlaptérkép
2012. július 24.
Bővebben...
Adatvédelem
2012. július 24.
Bővebben...
Impresszum
2012. július 24.
Bővebben...
© Nemzeti Innovációs Hivatal 1061 Bp, Andrássy út 12., Telefon: (+361) 484 2500, Fax: (+361) 318 7998